Nigerian Army Nationwide Recruitment For Trades/Non Tradesmen/Women, 21st December, 2018

Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers 


The Nigerian Army Recruitment Aptitude Test Questions includes Mathematics, English Language and General Knowledge/Current affairs. To allow you set collectively for the examination, now we have compiled Nigerian Army Recruitment Past Questions and Answers.

Other internet pages are selling it at about N2000, however it’s totally free correct proper right here. Check it out the Nigerian Army Recruitment Past Questions and Answers;

ENGLISH LANGUAGE

1) Choose the phrase most associated in which means to – nullify
A. worsen
B. arrange
C. transform
D. invalidate
Answer : Option D

2) Choose the phrase most associated in which means to – rebuke
A. censure
B. implore
C. disparage
D. denigrate
Answer : Option A

3) Choose the phrase most associated in which means to – unpretentious
A. wise
B. Problematic
C. pragmatic
D. modest
Answer : Option D

4) Choose the phrase most associated in which means to – applause
A. evocation
B. citation
C. commendation
D. acclaim
Answer : Option D

5) Choose the phrase most associated in which means to – striated
A. forgiving
B. nice
C. lined
D. Urgent
Answer : Option C

6) Which phrase means – exhausting work; intense ache; toil
A. acrimony
B. rancour
C. troth
D. travail
Answer : Option D

7) Which phrase means – to merge; to combine; to unite
A. amalgamate
B. solidify
C. exonerate
D. evaporate
Answer : Option A

8) Which phrase means – disaster
A. calumny
B. calamity
C. autocracy
D. blow
Answer : Option B

9) Which phrase means – one who spends money extravagantly
A. archetype
B. wastrel
C. miser
D. epitome
Answer : Option B

10) Which phrase means – influence; remaining act or consequence; consequence
A. upshot
B. paradox
C. closure
D. hindsight
Answer : Option A

11) Which phrase means – official paper; deed; certificates
A. act
B. motion
C. doc
D. patron
Answer : Option C

12) Which phrase means – shackle; hindrance
A. fetter
B. closure
C. knot
D. tie
Answer :Option A

13) Which phrase means – the Aristocracy; fairness; generosity
A. abstinence
B. magnanimity
C. parody
D. affluence
Answer : Option B

14) Which phrase means – concern of foreigners or strangers
A. turpitude
B. chauvinism
C. xenophobia
D. idolatry
Answer : Option C

15) Which phrase means – picture; metaphor
A. allegory
B. dictum
C. adage
D. aphorism
Answer : Option A

16) settlement is to hurt as pension is to ——-
A. pensioner
B. maturity
C. retirement
D. age
Answer : C
Explanation: A settlement is given following an hurt. A pension is given following retirement

17) nib is to pen as lens is to ——-
A. seeing
B. glass
C. focus
D. telescope
Answer : D
Explanation: A nib is part of a pen. A lens is part of a telescope.

18) king is to throne as select is to ——-
A. lawyer
B. bench
C. court
D. trial
Answer : B
Explanation: A king sits on a throne. A select sits on a bench.

19) sq. is to cube as circle is to ——-
A. spherical
B. ball
C. pi
D. sphere
Answer : D
Explanation: A cube is a third-dimensional sq.. A sphere is a third-dimensional circle.

20) Medicine is to illness as Law is to ——-
A. anarchy
B. self-discipline
C. treason
D. etiquette
Answer : A
Explanation: Medicine is the remedy for illness. Law is the remedy for anarchy.

21) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – heed
A. ignore
B. particular
C. converse
D. attend
Answer : A

22) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – frustrate
A. mollify
B. pacify
C. encourage
D. irritate
Answer : C

23) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – abandon
A. protect
B. uncover
C. get properly
D. discover
Answer : A

24) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – mordant
A. serene
B. gentle
C. penetrating
D. acerbic
Answer : B

25) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – dissonance
A. phrase
B. conformist
C. chord
D. harmony
Answer : D

26) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – refute
A. think about
B. present
C. allow
D. contradict
Answer : B

27) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – sedentary
A. thrilling
B. inanimate
C. wearisome
D. energetic
Answer : D

28) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – compromise
A. confrontation
B. concession
C. indulgence
D. allowance
Answer : A

29) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – opulence
A. magnanimity
B. abstinence
C. moderation
D. poverty
Answer : D

30) Choose the phrase most virtually reverse in which means to – deliberate
A. purposeful
B. conscious
C. unintentional
D. intentional
Answer : C

Identify the connection between the phrase pair throughout the question. Select the reply the place the phrase pair confirmed has in all probability essentially the most associated relationship.

31) deplete : decrease
A. shun : avoid
B. overlook : uncover
C. hazard : evade
D. like : detest
Answer : A
Explanation : Deplete and scale back are synonyms. Shun and avoid are Synonyms.

32) anaesthetic : numb
A. vaccine : virus
B. sickness : drug
C. sedative : drowsy
D. motion : lunacy
Answer: C
Explanation : An anaesthetic makes one factor numb. A sedative makes one factor drowsy.

33) corrode : acid
A. shoal : hen
B. ocean : wave
C. pack : cat
D. pod : dolphin
Answer : D
Explanation: Heard is the collective noun for cows. Pod is the accumulateive noun for dolphins.

34) evaporate : vapour
A. centrifuge : gasoline
B. petrify : stone
C. saturate : fluid
D. corrode : acid
Answer : B
Explanation : Vapour may be the outcomes of evaporation. Stone may be the outcomes of petrifaction.

35) welt : blow
A. fall : peak
B. strike : pain
C. stain : spill
D. throw : fly
Answer : C
Explanation : A welt is the outcomes of a blow. A stain is the outcomes of a spill

36) paltry is to substantial as acute is to ——-
A. angle
B. redundant
C. obtuse
D. sharp
Answer: C
Explanation : Paltry and substantial are opposites. Acute and obtuse are Opposites.

37) chapter is to e guide as coloration is to ——-
A. hue
B. artist
C. palette
D. spectrum
Answer : D
Explanation : A e guide is break up into chapters. A spectrum is break up into colors

38) liability is to asset as expenditure is to ——-
A. income
B. funds
C. revenue
D.costs
Answer : A
Explanation: Liability and asset are opposites. Expenditure and income are Opposites.

39) sculptor is to marble as painter is to ——-
A. easel
B. artist
C. canvas
D. brush
Answer : C
Explanation : A sculptor works with marble. A painter works with canvas.

40) preserve is to hatch as room is to ——-
A. ship
B. window
C. home
D. door
Answer : D
Explanation : A hatch is the doorway to a preserve. A door is the doorway to a room.

41) storm is to calm as clear is to ——-
A. quiet
B. cloudy
C. lucid
D. cool
Answer : B
Explanation : Storm and calm are opposites. Clear and cloudy are opposites.

42) freeze is to sit back as soak is to ——-
A. liquid
B. saturate
C. moisten
D. water
Answer : C
Explanation : Freeze is an extreme of cool. Soak is an extreme of moisten

43) amount is to litre as time is to ——-
A. minute
B. interval
C. instantaneous
D.degree
Answer : A
Explanation: Litre is a unit of amount. Minute is a unit of time.

44) wine is to grape as leather-based is to ——-
A. animal
B. fur
C. treatment
D. conceal
Answer : D
Explanation : Wine is produced from grapes. Leather is produced from conceal.

45) degree is to temperature as current is to ——-
A. ohm
B. amp
C. wire
D. volt
Answer : B
Explanation : Temperature is measured in ranges. Current is measured in Amps.

Instruction: Identify the connection between the phrase group throughout the
question. Select the reply which inserts best with the group.

46) Christianity, Islam, Judaism
A. Hinduism
B. Mormonism
C. Buddhism
D. Atheism
Answer : B
Explanation : These are all monotheistic religions

47) wheel, flip, swing
A. half
B. gear
C. veer
D. cog
Answer : C
Explanation : These are all verbs describing modifications of path.

48) gate, hatch, door
A. lure
B. floor
C. wall
D. fence
Answer : A
Explanation : These are all hinged strategy of entry.

49) Jupiter, Saturn, Neptune
A. moon
B. photo voltaic
C. planet
D. earth
Answer : D
Explanations: These are all planets of the photograph voltaic system.

50) journal, armoury, barracks
A. garrison
B. navy
C. arsenal
D. soldier
Answer : C
Explanation: These are all navy setting up

MATHEMATICS (Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers)

1) Identify the missing amount on the end of the gathering.
100, 96, 91, 85, ?
A. 74
B. 75
C. 77
D. 78
E. 79
Answer: D
Explanation: The distinction between the numbers on this assortment will improve by 1
each time: -4, -5, – 6, and so forth. This will produce a distinction of -7 between 85 and
the next amount throughout the assortment, which is subsequently 78.

2) Identify the missing amount on the end of the gathering.
11, 16, 26, 41, ?
A. 51
B. 56
C. 61
D. 66
E. 46
Answer: C
Explanation: The distinction between the numbers on this assortment will improve by 5
each time – 5, 10, 15, and so forth. This will produce a distinction of 25 between 41 and
the next amount throughout the assortment, which is subsequently 66.

3) Identify the missing amount on the end of the gathering.
5, 12, 19, 26, ?
A. 31
B. 33
C. 35
D. 34
E. 37
Answer: B
Explanation: The numbers on this assortment enhance by 7 each time. Therefore the next amount is 33.

4) Anna bought $4,000 of agency stock. She purchased 75% of it when the value doubled, and the remainder at 4 cases the acquisition worth. What was her complete income?
A.$4,000
B. $6,750
C. $6,000
D. $6,500
E. $5,000
Answer: C
Explanation: Anna purchased 75% of her stock when it was worth $8000. So she took $6000 cash, leaving her with $2000 worth of stock, which she had purchased for $1000. When this stock elevated in price to $4000 she purchased it and added this to the first $6000 giving her $10,000 in cash. Subtracting the preliminary $4000 coat of the stock, Anna has made $6,000.

5) A whole of 1600 copies of a CD have been purchased. 30% have been purchased at 55% low value, 10% have been purchased at 30% low value and the remainder have been purchased on the total worth of $7.95. What was the approximate complete earnings in {{dollars}}?
A. 10,369
B. 10,569
C. 10,569
D. 10,234
E. 10,669
Answer: D
Explanation: Of the 1600 CDs purchased: 60% or 960 have been purchased at $7.95 = $7632. 10% or 160 have been purchased at $5.56 = $889. 30% or 480 have been purchased at $3.57 = $1713. Therefore all the earnings was $10,234

6) Anna and John every receive stock as part of their remuneration. Anna receives $400 worth plus a bonus of 12%. John receives $300 worth plus a bonus of 20%. What is the excellence between the values of the two bonuses?
A. $12.00
B.$10.00
C. $20.00
D. $14.00
E. $11.50
Answer: A .Explanation: Anna receives a bonus of ($400 * 0.12 =) $48. John receives a  bonus of ($300 * 0.20 =) $60. The distinction between their bonuses is subsequently $12.

7) Components X,Y and Z are ordered throughout the ratio 1:5:4. How many Z  parts will seemingly be in an order for 8000 parts?
A.3,200
B.1,600
C. 6,400
D. 4,600
E. 1,800
Answer: A
Explanation: The parts are ordered throughout the ratio 1:5:4 and all the order  is for 8,000. To work out the numbers of each add 1+5+4 = 10. Divide $8,000 by 10 = 800. You can then calculate that the number of Z parts will seemingly be (800 * 4 =) 3,200.

8) A monetary establishment presents 10% every year curiosity which is calculated and added on the end of the year. Another monetary establishment presents 10% every year which is calculated and added every six months. What is the excellence on a deposit of $800 after one year?
A. $2.00
B. $2.60
C. $2.40
D. $2.20
E. $4.00
Answer: A
Explanation: At the monetary establishment paying 10% curiosity calculated each year, the amount will seemingly be $880 ($800 * 1.10) on the end of the first year. At the monetary establishment paying 10% every year added every 6 months, the amount will seemingly be $840 ($800 * 1.05) on the end  of the first six months and $882 ($840 * 1.05) on the end of the year. Therefore the excellence will seemingly be $2.00.

9) It costs a producer X {{dollars}} per half to make the first 500 parts. All subsequent parts value X÷5 each. When X = $4.50 How rather a lot will it value to manufacture 4,000 parts?
A. $5,600
B. $4,600
C. $5,400
D. $5,200
E. $5,450
Answer: C
Explanation: The first 500 parts are $4.50 each which provides $2,250. The 3500 subsequent parts value $0.90 each which provides $3,150. Therefore the run of 4000 parts will value $5,400.

10) Identify the missing amount.
2 6 44 8 10
15 19 ? 21 23
A. 72
B. 66
C. 73
D. 57
E. 55
Answer: D
Explanation: The numbers on the underside row are 13 larger than these on the best row. Therefore the missing amount is 44 + 13 = 57.


11) Identify the missing amount
3 17 6 14 10
5 5 25 ? 7
A. 13
B. 12
C. 25
D. 17
E. 3
Answer: A. Explanation: The numbers throughout the excessive row add as a lot as 50. Therefore the reply  must be 13 to make the numbers throughout the bottom row add as a lot as 50. Note that the  presence of two adjoining 5’s throughout the bottom row beneath utterly completely different numbers presents a strong hint that the connection cannot be between corresponding numbers throughout the excessive and bottom rows.

12) Identify the missing amount.
41 48 33 40
62 55 ? 47
A. 59
B. 55
C. 62
D. 54
E. 51
Answer: D
Explanation: Starting from the sector on the best left, switch clockwise together with 7 each time. The reply is 54 which is 47 +7.

13) Identify the missing amount.
3 6 2 6
1 8 1 ?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
E. 10
Answer: A
Explanation: The numbers throughout the excessive row are multiplied to supply the numbers throughout the bottom row – one digit per discipline. 3 * 6 = 18 (written as 1 and eight). Therefore the reply is 2 since 12 (written 1 and a few) is the product of two cases 6.

14) Identify the missing amount
34 40 45 1 10 6 0 ?
A. 13
B. 51
C. 26
D. 44
E. 8
Answer: D
Explanation: The numbers throughout the packing containers on the left add as a lot as 90. The reply must be 44 to make the numbers throughout the packing containers on the becoming add as a lot as 90.

15) Identify the missing amount.
3 9 4 8
81 3 ? 4
A. 124
B. 128
C. 64
D. 48
E. 28
Answer: B
Explanation: The amount throughout the bottom left is the product of the other three Numbers.

16) In a survey, 243 people have been requested within the occasion that they preferred butter, margarine or new Tastee low fat unfold. The ratio of people who preferred Tastee to margarine was 7:2. Two thirds of all the sample preferred butter. How many people preferred Tastee?
A. 122
B. 121
C. 71
D. 63
E. 77
Answer: D
Explanation: If two thirds of the sample of 243 preferred butter, then 81 (243/3) people preferred each margarine or Tastee. The Tastee and margarine are preferred throughout the ratio 7:2 and all the amount preferring each is 81, then to work out the numbers of each add 7+2 = 9. Divide 81 by 9 = 9. You can then calculate that the number of people preferring Tastee will seemingly be (7 * 9 =) 63

17) A whole of 600 copies of a CD have been purchased. 55% have been purchased at 45% low value, 20% weresold at 25% low value and the remainder have been purchased on the total worth of $9.95. What was the approximate complete earnings in {{dollars}}?
A. $4,662
B. $3,660
C. $3,866
D. $3,992
E. $4,192
Answer: E
Explanation: Of the 600 CDs purchased: 25% or 150 have been purchased at $9.95 = $1,492
20% or 120 have been purchased at $7.46 = $895
55% or 330 have been purchased at $5.47 = $1,805. Therefore all the earnings was $4,192

18) Anna and John every drive to their new residence 600 miles away. Anna drives the family automotive at a imply tempo of 65 mph. John drives the elimination truck at a imply tempo of fifty mph. During the journey, Anna stops for an entire of two hours and 20 minutes, John stops for 90 minutes. What is the excellence in minutes between their arrival cases?
A. 91
B. 131
C. 129
D. 116
E. 15
Answer: D

19) Tom, Dick and Harry private stock of their agency throughout the ratio 4:5:6. If all the price of the stock is $45,000, What price of stock would Harry need to provide Tom for all three to private the stock equally?
A. $3,000
B. $4,000
C. $3,200
D. $3,500
E. $5,000
Answer: A

20) A monetary establishment presents 4% every year curiosity which is calculated and added on the end of the year. Another monetary establishment presents 10% every year which may also be calculated and added every year. What is the excellence in {{dollars}} on a deposit of $1000 after two
years?
A. 128.40
B. 12.80
C. 126.10
D. 26.10
E. 124.80
Answer: A
Explanation: At the monetary establishment paying 4%, the amount will seemingly be $1040 ($1000 * 1.04) on the end of the first year and $1081.60 ($1040 * 1.04) on the end of the second year. At the monetary establishment paying 10% the amount will seemingly be $1100 ($1000 * 1.10) on the end of the first year and $1210 ($1100 * 1.10) on the end of the second year. Therefore the excellence will seemingly be $128.40.

21) 1.7 × 1.5 = ?
A. 2.55
B. 1.75
C. 3.50
D. 2.45
E. 2.00
Answer : A

22) 0.8 × 0.25 = ?
A. 1.8
B. 2.0
C. 0.22
D. 0.2
E. 0.15
Answer : D

23) 36.8 – 7.2 = ?
A. 29.4
B. 30.6
C. 29.6
D. 28.6
E. 26.9
ANswer : C

24) 27.6 + 8.3 = ?
A. 39.9
B. 34.9
C. 36.9
D. 35.9
E. 35.8
Answer : B

25) 65% of 500 = ?
A. 365
B. 325
C. 370
D. 375
E. 380
Answer : B

26) 28% of 200 = ?
A. 54
B. 57
C. 56
D. 55
E. 52
Answer : C

27) 80% of 400 = ?
A. 320
B. 290
C. 280
D. 310
E. 300
Answer : A

28) 25% of 180 = ?
A. 35
B. 42
C. 40
D. 30
E. 45
Answer : E

29) 51/8 – 5/2 =
A. 27/8
B. 31/8
C. 19/8
D. 25/8
E. 13/4
Answer : B

30) 35/8 – 13/4 =
A. 5/4
B. 7/8
C. 8/5
D. 9/8
E. 11/8
Answer : D

31) A crew of six lumberjacks scale back a imply of 18,000 cubic toes of timber in a
week. How many cubic toes will 4 lumberjacks scale back in three weeks?
A. 36,000
B. 60,000
C. 68,000
D. 7,200
E. 6,000
Answer: A

32) A restaurant bill is made up of the subsequent: $10.50 for starters, $26.55 for
foremost applications and $7.95 for deserts, plus a ten% service value. How rather a lot is the
bill?
A. $48.50
B. $49.00
C. $50.00
D $49.50
E. $50.50
Answer : D

33) If John begins work at 8:00 am and finishes at 5:15 pm. He has 60 minutes of
breaks. How many hours does he work in 4 days?
A. 32.5
B. 34.5
C. 24.5
D. 33.5
E. 33.0
Answer : E

34) If 3 reams of paper costs $5.85 how rather a lot would 4 reams value?
A. $7.95
B. $7.90
C. $7.75
D. $7.60
E. $7.80
Answer: E

35) 13.6 × 6.8 = ?
A. 92
B. 92.84
C. 91.08
D. 92.48
E. 93.48
Answer : D

36) 13% of 200 = ?
A. 23
B. 36
C. 6.5
D. 26
E. 28
Answer : D

37) 60% of 400 = ?
A. 210
B. 240
C. 230
D. 250
E. 245
Answer : B

38) 75% of 360 = ?
A. 275
B. 300
C. 280
D. 270
E. 290
Answer : D

39) 63/8 – 11/4 =
A. 49/8
B. 17/3
C. 43/8
D. 41/8
E. 25/4
Answer : D

40) 52/7 – 41/7 =
A. 9/7
B. 6/5
C. 10/7
D. 3/2
E. 11/7
Answer: E

41) 3/4 + ? = 3/2
A. 3/4
B. 1/5
C. 3/5
D. 1/2
E. 2/3
Answer: A

42) 1/5 x 1/2 =
A. 3/5
B. 2/3
C. 1/10
D. 2/5
E. 1/4
Answer : C

43) 250 ÷ 50 = ?
A. 20
B. 50
C. 5
D. 25
E. 7
Answer : C

44) 26 ÷ ? = 6.5
A. 3.5
B. 4
C. 3
D. 4.5
E. 5
Answer : B

45) 135 ÷ 27 = ?
A. 3
B. 5
C. 4
D. 6
E. 7
Answer : B

46) 43 – ? = 17
A. 18
B. 24
C. 26
D. 36
E. 25
Answer : C

47) 62 + 71 = 33 + ?
A. 102
B. 90
C. 97
D. 100
E. 101
Answer : D

48) 37 + 17 = 9 + ?
A. 45
B. 47
C. 54
D. 41
E. 55
Answer : A

49) 19 + 36 = 8 + ?
A. 49
B. 44
C. 37
D. 47
E. 46
Answer: D

50) A discount of 15% is obtainable on an merchandise which beforehand value $1.80. What is the discounted worth?
A. $1.53
B. $1.40
C. $1.55
D. $1.60
E. $1.52
Answer : A

GENERAL PAPER/CURRENT AFFAIRS (Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers. Ejesgist.com)

1) Ceasarian half is a way of giving supply to a toddler by a lady by __
a. Labour
b. Medication
c. Oral treatment
d. Operation
Answer: D

2) Urine includes urea, water and __
a. hydrogen
b. soldium
c. H20
d. Salt
Answer: D

3) Parliamentary Filibuster approach is a way of delaying decision throughout the
parliament by __
(a) adjournment
(b) prolonged speech
(c) bodily battle
(d) absenteeism
Answer: B

4) HIV/AIDS could also be contracted by
a. Sharing of clippers for barbing hair
b. Hand shake
c. Worshipping collectively
d. Using the similar plate to eat
Answer; A

5) Kerosene is a product refined from
a. Petrol
b. Petroleum Jelly
c. Crude oil
d. Plan oil
Answer: C

6) The Senate of the Federal Republic of Nigeria has __ members
(a) 37
(b) 109
(c) 170
(d) 108
Answer: B

7) The instrument for finding the trail of the wind is called……………
(a) Wind hook
(b) Wind clock
(c) Wind Vane
(d) Baro meter
Answer: C

8) “I challenge the public to put teeth into the law means”………………
(a) To council the laws
(b) To reject the laws
(c) To activate the laws
(d) To evaluation the laws
Answer: C

9) The acronym SARS means………………………….
(a) Special Anti-Robbery Squad
(b) Special Autorobbery Squad
(c) Special Anti-Robbers Squad
(d) Special Automated Squad
Answer: A

10) An official representing a country abroad is a……………..
(a) Diplomat
(b) Visitors
(c) Foreigners
(d) Spies
Answer: A

11) How many comptrollers widespread has the NIS gotten given that inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

12) the first African nation to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

13) The Nigerian navy was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1960
Answer: d

14) The NIS was launched out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(d) 1964
Answer: C

15) Which of following is the core accountability of the Nigerian navy?
(a) Persecuting offenders
(b) Protection from exterior danger
(c) issuance of all Nigerian journey doc
(d) Deporting of foreigners
Answer: b

16) The western and japanese Nigeria grew to turn into self-governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

17) The first battle 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

18) Lagos grew to turn into a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

19) The first Secretary General of Common wealth was
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

20) Who is Nigeria’s current chief of navy employees?
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) Tukur Yusuf Buratai
Answer: D

21) The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

22) The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A

23) Nigeria grew to turn into a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

24) The first navy president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

25) The first head of presidency of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

26) Nigeria observe one in all many following system of presidency
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

27) The first widespread election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer: A

28) ECOWAS was established in ____ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer: D

29) The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d)Magistrate court
Answer: B

30) The first colonial governor widespread of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D

31) The nationwide youth service corp was established in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1980
(d) 1997
Answer: B

32) The Biafra Civil battle was between
(a) 1967-1968
(b) 1968-1971
(c) 1967-1970
(d) 1970-1975
Answer: C

33) The establishment of states started in Nigeria on
(a) May 27 1967
(b) Feb. 13 1966
(c) April 8 1960
(d) Oct. 1 1960
Answer: A

34) The first Military coup de’tat in Nigeria was in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1999
Answer: B

35) The closing colonial governor widespread of Nigeria was
(a) James Robertson
(b) Jimmy Carter
(c) Lord Lugard
(d) Huge Clifford
Answer: A

36) Which of the followingpair of countries embody the eternal security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France,Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B

37) The current secretary widespread of United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A

38) The Secretary widespread of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B

39) African embody what variety of worldwide areas
(a) 54
(b) 55
(c) 60
(d) 70
Answer: A

40) The Nigeria Police Force belongs to which organ of presidency
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislative
(d) Non of the above
Answer: B

41) The current president of charge or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B

42) The current secretary widespread or charge chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A

43) The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B

44) The establish Nigeria coined out of _____
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: C

45) In order to qualify for the put up of President in Nigeria the person should be______ and above
(a) 35yr
(b) 20 yrs
(c) 40 yrs
(d) 55yrs
Answer: A

46) The first navy head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B

47) Nigeria grew to turn into 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

48) The first navy coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C

49) UNO was primarily based in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C

50) The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A

Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers

FREE DOWNLOAD Free download Nigerian Navy Recruitment Exam Past Questions & Answers 2020

.
Previous articleMoment a Shameless Man Breaks Down In Tears and Rolls in the Mud after His Girlfriend Rejected his Marriage Proposal in Imo
Next articleDo Women Cheat More Than men In Relationships? You won’t Believe What Actress, Ebun Hodo Has To Say

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.