FRSC Recruitment 2021 Interview Venue Nationwide , FRSC screening date 2021, FRSC Past Questions And Answers PDF Free Download

Ejes Gist telegram link

PDF Free Download Here

Did you fill out an application for the Federal Road Safety Corps (FRSC) this year? Are you excited to take the FRSC aptitude test that will determine your suitability for the position? If you answered yes, you’ve arrived at the right place. We’ve put together a list of FRSC Pastast Questions and Answers to help you prepare. Also Read FRSC Salary Structure and Ranks (Federal Road Safety Commission)

 

WARNING: This does not guarantee that these are the exact questions that the FRSC exam unit will ask. It’s just a series of past questions, and they should be handled as such. Although, on occasion, previous questions are asked again. Also, some answers may be incorrect, so always double-check your answers for accuracy. See Also FRSC Recruitment 2021 Interview Venue Nationwide (FRSC screening date 2021)

The FRSC Past Questions And Answers PDF Free Download covers English, General Knowledge, Current Affairs, Mathematics.

This question and answer does not guarantee that the FRSC Exam officials will ask the same exact question. Because some of the answers may be incorrect, you should double-check and answer the questions yourself.

To help you learn more about FRSC Past Questions And Answers PDF Free Download  and how to prepare yourself for screening interview we have created this guide.

 

However, some of the popular queries people used to find this are kindly noted down. See the queries below:

FRSC  Past Questions And Answers PDF Free Download

FRSC had 5 Zonal offices at inception, mention the location of the five offices

Aba
Benin
Kaduna
Abuja
Ibadan

Who is the National Coordinator of Special Marshals?

Mr Sini Kwabe

A document containing the processes and procedures in the Corps is called………..

Quality Manual

A Unit commander can give a leave of absence to staff that has reported sick and comes with a medical report. True or False

True

A stop sign has how many sides?

Six

The Highway Code is not a law. True or False

True

The seatbelt should not be worn while reversing a car. True or False

True

‘NAF’ is a military number plate code for which organization?

Nigeria Air force
The FRSC in her 2015 strategic goals intend to reduce RTC by what percentage?

20%

The FRSC in its 2015 strategic goals intends to reduce fatality by what percentage?

30%

What is the purpose of the parade?

To show that an officer or marshal is proud, alert and disciplined.

What is the address of the FRSC HQ?

4, Maputo Street, Wuse Zone 3, Abuja

What is RTSSS?

Road Transport Safety Standardization Scheme

What is the minimum number of vehicles a fleet operator should have to obtain RTSSS certification?

Five vehicles

What is a blindspot?

It is the area behind the driver which the side mirrors cannot see

Who is the head of the AHR Department in the corps?

DCM CD Nwachukwu

Who is the head of FRSC Mega Cooperative?

Corps Commander Shehu Mohammed

What is?

Antilock Braking System

What is the FRSC vision?

To eradicate Road Traffic Crashes and create a safe motoring environment in Nigeria

State the FRSC core values
Timeliness

Fairness

Transparency

Service Orientation

Which year did FRSC obtain the ISO certification?

2013

What is the full meaning ofTSSD?

Technical Service and Special Duties

The filing system adopted by the Corps is referred to as the———-system

Book System

NC in the Systems Audit procedure means:

Non-Conformity

The link on the FRSC website where staff can get official information is….

Staff login

Which department is in charge of ID cards and related matters in FRSC?

TSSD

There is no Judge Advocate or Defense Counsel in FDP. True or False

True

A marshal charged for Desertion can be summarily investigated. True of false

False

KPIs must be SMART to be acceptable. What is SMART?

S- Specific

M- Measurable
A- Achievable R- Realistic
T- Time-bound

The FRSC official website is cited as………………………

www.frsc.gov.ng
GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS
Who is the president of Ghana

John Mahama

Who is the designer of Nigerian Flag?

Pa Taiwo Akinkumi

The Global System of Mobile Communication started in Nigeria in whatyear?

2001

World War II was foughtwhen?

1939 – 1945

September 11th otherwise known as 911 is a day popular for the remembrance of what?

A terrorist attack on the World Trade Centre in New York

Who is the minister for women affairs?

Aisha J Alhassan

What isBPP?

Bureau of Public Procurement

A hexagon has how many sides?

Six sides

Who is the president of African DevelopmentBank?

Dr. Akinwumi Adesina

Name two former UN Secretary Generals who areAfricans?

KoffiAnan

Butrous Butrous Ghali
The ECOWAS headquarters is located where?

Abuja, Nigeria

Which country won the recently concluded CAF under 23Championship?

Nigeria

Which country hosted the recently concluded CAF under 23Championship?

Senegal

What is AU and where is Head quarters located?

African Union

Adis Ababa

The first military coup in Nigeria took place on which date?

January 15, 1966

Who is the minister fordefense?

Brig. Gen. (rtd) Mansur Dan Ali

Which University is the oldest in Nigeria and when was itestablished?

University of Ibadan

1948

Who is the minister forTransport?

Rotimi Amaechi

Who is the minister forEducation?

Adamu Adamu

Who is the Chief of ArmyStaff?

Major General Tukur Yusuf Burutai
Who is the minister for Power, Works andHousing?

Babatunde Fashola (SAN)

Who is UN Secretary General and he is from whichcountry?

Ban Ki Moon from South Korea

Nigeria hosted the Black People’s Festival of Arts and Culture (FESTAC) in theyear………

1977

Who is the founder ofMICROSOFT?

Bill Gate

The next Olympics Games is taking place where andwhen?

Brazil, 2016

Which is the youngest country in Africa where is thecapital?

SouthSudan

Juba

Mention six States of the Federation that has boundary with RiverNiger.

Kebbi, Niger, Kwara, Kogi, Delta, Edo, Anambra, Bayelsa

Who is the first Nigerian woman ViceChancellor?

Prof. Alele Williams

Mention one prominent traditional ruler in Nigeria that diedrecently?

Oni of Ife
Tor Tiv ofGboko

Who is the Governor of CentralBank?

Emmanuel Emefiele
CURRENT AFFAIRS FOR FRSC RECRUITMENT
1: How many Corps Marshalls has the FRSC gotten since the inception till date? 2: The present Corps Marshall of FRSC is
Boboye OlayemiOyeyemi
Rose ChinyereUzoma
Martin KureAbeshi
David Parradang Answer:A.

3: Which of following is the core duty of the FRSC?
Prosecuting persons reasonably suspected of having committed any traffic  offence.
Baking Cakes
Issuance of all Nigerian travel document
Deporting of foreigners Answer:C.

4: The FRSC was formally established by the act of parliamentin (a)1988
(b)1957
(c)1964
(d)1976
Answer: A.

5: The first Secretary General of Common wealth was
GeorgeWashington
TulmaGoldie
Arnold Smith
Joseph Garba Answer:C.

6: Lagos became a crown colony in (a)1862
(b)1861
(c)1841
(d)1886
Answer: A.

7: The first world war took place between (a)1911-1914
(b)1914-1916
(c)1916-1918
(d)1914-1918
Answer: D.
8: The western and eastern Nigeria became self governedin (a)1959
(b)1960
(c)1957
(d)1956
Answer: C.

9: The first head of of Nigeria was
YakubuGowon
AguiyiIronsi
TafawaBalewa
Nnamdi Azikiwe Answer:C.

10: The first militant president of Nigeria was
Sanni Abacha
IbrahimBabangida
AguiyiIronsi
Yakubu Gowon Answer: B.

11: Nigeria became a republic in (a)1963
(b)1960
(c)1976
(d)1961
Answer: A.

12: The Northern and Southern protectorate was amalgamatedin (a)1914
(b)1919
(c)1921
(d)1900
Answer: A.

13: The first Executive president was
Nnamdi Azikiwe
OlusegunObansanjo
Sheu Shagari
Goodluck Jonathan Answer:C.
14: The first colonial governor general of Nigeria was
TulmaGoldie
James Robertson
HugeClifford
Lord Lugard Answer:D.

15: The highest court in Nigeria is
Court ofAppeal
Supremecourt
Federal HighCourt
Magistrate court Answer: B.

16: The first general election in Nigeria was held in (a)1959
(b)1960
(c)1963
(d)1999
Answer: A.

17: Nigeria practice one of the following system of
Con-federalism
Unitarism
Paliamentaism
Federalism Answer:D.

18: The Secretary general of OPEC is
AbdulsaleamKanuri
AbudullahhiEl-badri
UtuhuKamirideen
Philip Effiong Answer: B.

19: The current secretary general of United nation is
Ban kiMoon
Trugve Lie
KoffiAnaan
Boustro-Brouste Ghali Answer:A.

20: Which of the following pair of countries consist of the permanent security council of UN
Brazil, Germany, France, USA,China
France, China, USSR, USA,Britain
France,Britain, Brazil,Newzealand
France, Germany, Japan, China Answer: B.

21: In order to qualify for the post of President in Nigeria the personmust be and above
35years
20years
40years
55 years Answer:A.

22: The name Nigeria coined outof
NigerForest
Niger Area
NigerRiver
Niger Textures Answer: B.

23: The current secretary general or commission chairman of Africa union is
DlaminiZuma
Allasane Quattara
EmekaAnaoku
H. Desategn Answer:A.

24: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
H.Desategn
Kadre DesireQuedraogo
AllasaneQuattara
Ike Ekweremalu Answer: B.

25: The headquarter of UN is in
NewYork
Washington
Geneva
Vienna Answer: A.

26: UNO was founded in San Francisco in (a)1939
(b)1914
(c)1945
(d)1950
Answer: C.
27: The first military coup-de’tat in Africa was in
Libya
Liberia
Egypt
Nigeria Answer:C.

28: Nigeria became 36 states under the regime of
OlusegunObasanjo
Sanni Abacha
IbrahimBabagida
Yakubu Gowon Answer: B.

29: The first military head of state was
YakubuGowon
AguiyiIronsi
OlusegunObasanjo
Ernest Shonekan Answer: B.

30: Oil can be found in one of the following state in Nigeria
Lagos
Anambra
Ondo
Ekiti Answer:C.

31: Tin is majorly found in
Jos
Enugu
Kano
Imo Answer: A.
MATHEMATICS FOR FRSC RECRUITMENT:
1: A group of eleven people can speak either English or French or both. Seven can speak English and six can speak French. What is the probability that a person chosen at random can speak both English and French?
(a) 2/11 (b) 4/11 (c) 5/11 (d) 11/13
Answer: B.

2: The probability that Kodjo and Adoga pass an examination are ¾ and 3/5 respectively. Find the probability of both boys failing the examination.
(a) 1/10 (b) 3/10
(c) ½
(d) 2/3 Answer: A.

3: The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, Find the mean of the remaining observations.
4
3 (c) 2.85 (d) 2.60
Answer: A.

4: P (X n Y) is
(a) 0 (b) 2/15 (c)4/15
(d) 11/15
Answer: A

5: P (X u Y) is
0 (b) 2/15 (c)4/15
(d) 11/15
Answer: A

6: A box contains 2 white and 3 blue identical marbles. If two marbles are picked at Random, one after the other, without replacement, What is the probability of picking two marbles of different colours?
(a)2/3
(b)3/5
(c) 2/5 (d) 7/20
Answer: D

7: Mrs. Jones is expecting a baby. The probability that it will be a boy is ½ and the Probability that the baby will have blue eyes is ¼. What is the probability that she will have a Blue-eyed boy?
(a)1/8
¼
(c)3/8
(d) 1/2 Answer: B

8: Convert the speed 90 km per hour of a car to metres per second
(a) 1.5ms-1
(b) 2.5ms-1
25ms-1
(d) 1.5 x 103ms-1
Answer: C

9: Uche and Chidi shared a sum of money on the ratio m:n. If Chidi’s share was N4,200.00, what was Uche’s share?
(a)N4,200n/m
(b)N4,200/mn
(c) N4,200m/n (d) N4,200/n Answer: C

10: A husband contributes 7% of his income into a fund and his wife contributes 4% of her income. If the husband earns N5,500 per annum (p.a) and his wife earns N4,000 p.a, find the sum of their contribution
to the fund. (a) N1,045
N605
N545
N490 Answer:C

11: A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is
(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s (c) 133.3m/s (d) 222.2m/s Answer: B
12: If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?
(a)N3.00
(b)N3.50
(c)N4.00
(d) N4.50 Answer: C

13: A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price. (a)3:20
(b)3:17
(c)17:20
(d)20:23
Answer: C

14: A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.
2x+2ykmh-1/3
x+ ykmh-1/3
x+2ykmh-1
2x+ ykmh-1/3 Answer:C

15: The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.
45years
72years
108years
216 years Answer:C

16: A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7] (a) 2.5
B. 5
25
50 Answer:C

17: In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?
81
72
54
45 Answer:A
18: A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.
45years`
48years
60years
74 years Answer:C

19: If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3
(a)7:4
(b)4:3
(c)3:4
(d) 4:7 Answer: A

20: If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?
A. ½
B. 1
C. 1½
D. 3 Answer:D

21: The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?
A. 2
B. 5
C. 7
D. 9 Answer: B.

See More  FRSC Past Questions And Answers PDF 

1) FRSC had 5 Zonal offices at inception, mention the location of the five offices?

Answer: Aba, Benin, Kaduna, Abuja, Ibadan

2) Who is the National coordinator of Special Marshals?

Answer: Mr Sini Kwabe

3) A document containing the processes and procedures in the Corps is called_____?

Answer: Quality Manual

4) A Unit Commanders can give a leave of absence to staff that has reported sick and comes with a medical report. True or False?

Answer: True

5) A stop sign has how many sides?

Answer: Six

6) The Highway Code is not a law. True or False?

Answer: True

7) The seatbelt should not be worn while reversing a car. True or False?

Answer: True

8) ‘NAF’ is a military number plate code for which organization?

Answer: Nigeria Airforce

9) The FRSC in her 2015 strategic goals intend to reduce RTC by what percentage?

Answer: 20%

10) The FRSC in her 2015 strategic goals intends to reduce fatality by what percentage?

Answer: 30%

11) What is the purpose of parade?

Answer: To show that an officer or marshal is proud, alert and disciplined.

12) What is the address of the FRSC HQ?

Answer: 4, Maputo Street, Wuse Zone 3, Abuja

13) What is RTSSS?

Answer: Road Transport Safety Standardization Scheme

14) What is the minimum number of vehicles a fleet operator should have to obtain RTSSS certification?

Answer: Five vehicles

15) What is blind spot?

Answer: It is the area behind the driver which the side mirrors cannot see

16) Who is the head of AHR Department in the Corps?

Answer: DCM CD Nwachukwu

17) Who is the head of FRSC Mega Cooperative?

Answer: Corps Commander Shehu Mohammed

18) What is ABS?

Answer: Antilock Braking System

19) What is the FRSC vision?

Answer: To eradicate Road Traffic Crashes and create a safe motoring environment in Nigeria

20) State the FRSC core values?

Answer: Timeliness, Fairness, Transparency, Service Orientation.

21) Which year did FRSC obtained the ISO certification?

Answer: 2013

22) What is the full meaning of TSSD?

Answ­er: Technical Service and Special Duties

23) The filing system adopted by the Corps is referred to as the ———-system?

Answer: Book System

24) NC in the Systems Audit procedure means:

Answer: Non-Conformity

25) The link on FRSC website where staff can get official information is____?

Answer: Staff login

26) Which department is in charge of ID card and related matters in FRSC?

Answer: TSSD

27) There is no Judge Advocate or Defense Counsel in FDP. True or False

Answer: True

28) A marshal charged for Desertion can be summarily investigated. True of False

Answer: False

29) KPIs must be SMART to be acceptable. What is SMART?

Answer:

S- Specific

M- Measurable

A- Achievable

R- Realistic

T- Time-bound

30) The FRSC official website is cited as?

Answer: www.frsc.gov.ng,

Check  FRSC Past Questions And Answers

(The General Knowledge Questions)

1. Who is the president of Ghana?

Answer: John Mahama

2. Who is the designer of Nigerian Flag?

Answer: Pa Taiwo Akinkumi

3. The Global System of Mobile Communication started in Nigeria in what year?

Answer: 2001

4. World War II was fought when?

Answer: 1939 – 1945

5. September 11th otherwise known as 911 is a day popular for the remembrance of what?

Answer: A terrorist attack on the World Trade Centre in New York

6. Who is the minister for women affairs?

Answer: Aisha J Alhassan

7. What is BPP?

Answer: Bureau of Public Procurement

8. A hexagon has how many sides?

Answer: Six sides

9. Who is the president of African Development Bank?

Answer: Dr. Akinwumi Adesina

10. Name two former UN Secretary Generals who are Africans?

Answer:

i. Koffi Anan

ii. Butrous Butrous Ghali

11. The ECOWAS headquarters is located where?

Answer: Abuja, Nigeria

12. Which country won the recently concluded CAF under 23 Championship?

Answer: Nigeria

13. Which country hosted the recently concluded CAF under 23 Championship?

Answer: Senegal

14. What is AU and where is Headquarters located?

Answer:

i. African Union

ii. Adis Ababa

15. The first military coup in Nigeria took place on which date?

Answer: January 15, 1966

16. Who is the minister for defense?

Answer: Brig. Gen. (rtd) Mansur Dan Ali

17. Which University is the oldest in Nigeria and when was it established?

Answer:

i. University of Ibadan

ii. 1948

18. Who is the minister for Transport?

Answer: Rotimi Amaechi

19. Who is the minister for Education?

Answer: Adamu Adamu

20. Who is the Chief of Army Staff?

Answer: Major General Tukur Yusuf Burutai

21. Who is the minister for Power, Works and Housing?

Answer: Babatunde Fashola (SAN)

FRSC Past Questions And Answers PDF Free Download by Ejes Gist News

22. Who is UN Secretary General and he is from which country?

Answer: António Guterres, from Portugal

23. Nigeria hosted the Black People’s Festival of Arts and Culture (FESTAC) in the year___

Answer: 1977

24. Who is the founder of MICROSOFT?

Answer: Bill Gates

25. The next Olympics Games is taking place where and when?

Answer: Beijing, Feb. 4 – 20, 2022

26. Which is the youngest country in Africa where is the capital?

Answer:

i. South Sudan

ii. Juba

27. Mention six States of the Federation that has boundary with River Niger.

Answer: Kebbi, Niger, Kwara, Kogi, Delta, Edo, Anambra, Bayelsa

28. Who is the first Nigerian woman Vice Chancellor?

Answer: Prof. Alele Williams

29. Mention one prominent traditional ruler in Nigeria that died recently?

Answer:

i. Oni of Ife
ii. Tor Tiv of Gboko

30. Who is the Governor of Central Bank?

Answer: Godwin Emefiele

FRSC Past Questions And Answers

(See Current affairs for FRSC recruitment)

1. How many Corps Marshalls has the FRSC gotten since the inception till date?

2. The present Corps Marshall of FRSC is

A. Boboye Olayemi Oyeyemi
B. Rose Chinyere Uzoma
C. Martin Kure Abeshi
D. David Parradang
Answer: A.

3. Which of following is the core duty of the FRSC?

A. Prosecuting persons reasonably suspected of having committed any traffic offence.
B. Baking Cakes
C. Issuance of all Nigerian travel document
D. Deporting of foreigners
Answer: C.

4. The FRSC was formally established by the act of parliament in
(a) 1988
(b) 1957
(c) 1964

(d) 1976

Answer: A.

FRSC Past Questions And Answers PDF Free Download

DOWNLOAD HERE

Get Latest Job Vacancies Via Email
Loading

Hot Job [Apply Now]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.